boekpresentatie Strijp buitenaf

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Waar zijn de boerderijen van Strijp in Eindhoven gebleven? Alle boerderijen die na de oorlog gesloopt werden in Strijp staan in het boek van Ben Damen en Bauke Hüsken. Maar ook bewoners of nabestaanden komen aan het woord in ‘Strijp Buitenaf’.

Dit nieuwe boek, Strijp Buitenaf is bij voorintekening via mail voor 30 euro te bestellen.

De boekpresentatie is 12 mei van 13.00-17.00 uur in gemeenschapshuis Lievendaal aan de Lievendaalseweg.

Ben Damen en Bauke Hüsken vertellen over hun boek op een van de weinige plekjes waar je nog íets van het oude Strijpse buitengebied terugziet: de hoek Hurksestraat-Dillenburgstraat. Enkele grote bomen stonden vroeger op het erf van een boerderij die hier stond. ,,Die boerderij stond er van 1887 tot 1964, toen is ze afgebroken voor het bedrijventerrein, maar het terrein is nooit bebouwd”, vertelt Hüsken.

Hij tekent vooral voor de research in archieven en het kadaster. Damen schreef de teksten en hield interviews. ,,Zo heb ik gesproken met een mevrouw An van Doornik-van Rijsingen van 96 jaar; zij was een kind van het gezin Van Rijsingen dat hier lang woonde. Daarna heeft ze hier haar eigen gezin gesticht en er tot 1963 gewoond.”

Ook andere oud-bewoners uit onder meer de Zeelsterstraat en de Venstraat komen aan het woord. En de twee vertellen ook het verhaal van twee rivaliserende rijke boerenfamilies, Van Och en Van Grootel, op De Hurk. In de jaren 60 leidde een liefdesgeschiedenis à la Romeo en Julia – er kwam zelfs een kind van – tot de nodige strubbelingen.

Overal in Strijp zijn de boerderijen ‘weggevaagd’ bij de uitbreiding van de stad voor woningbouw of bedrijventerreinen en de aanleg van bijvoorbeeld de Tilburgseweg, zegt Damen. ,,Van het gehucht Lievendaal is niet meer overgebleven dan de straatnaam Lievendaalseweg. Een boerderij aan de Klawierstraat bleef staan, maar is toen toch gesloopt. Waar ze bijvoorbeeld in Woensel nog wel eens een boerderij spaarden in een nieuwbouwwijk, gebeurde dat in Strijp nooit. Als de mensen die wij spraken niet meer leven, is de historie helemaal weg.” En Hüsken vult aan: ,,Juist daarom is het zo belangrijk om die geschiedenis nu op te schrijven.”

lees het artikel verder op:

https://www.ed.nl/eindhoven/waar-zijn-de-boerderijen-van-strijp-in-eindhoven-gebleven~a566db6d/

 

mei 12 2019

Details

Datum: 12 mei 2019
Tijd: 13:00 - 17:00
Evenement Categorieën: ,
Website: Bezoek de website van het evenement

Locatie

Gemeenschapscentrum Lievendaal

Lievendaalseweg 3 eindhoven, 5652 SB Nederland

Bezoek de website van de locatie

shopify analytics