Guy Van Nueten (Muziekgebouw Eindhoven en Piet Hein Eek)

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Muziekgebouw Eindhoven & Piet Hein Eek presenteren: Guy Van Nueten

De neo-klassieke, Belgische pianist Guy Van Nueten bouwt al enkele decennia aan een veelzijdig oeuvre en heeft solo een heel eigen benadering van muziek componeren: als tegengif tegen de steeds hectischer wordende maatschappij.

Deze Belg kon eerder noten lezen dan letters en heeft sindsdien altijd muziek gemaakt. Daarin heeft hij altijd zijn eigen weg gevolgd. Hij begon als popmuzikant (o.a. als frontman bij The Sands, wiens hit ‘April and June’ in de ‘Top-100 Belgische songs aller tijden’ staat) en ging vervolgens compositie en harmonie studeren aan het conservatorium.

De afgelopen decennia maakte hij naam als uitvoerder en/of arrangeur op albums van dEUS, Zita Swoon, Magnus, DAAN en Admiral Freebee, bracht hij met Tom Barman (dEUS) het album ‘Tom Barman en Guy Van Nueten Live’ uit en maakte hij muziek voor film, dans en theater. Maar bovenal is hij eigenzinnig solo pianist die hedendaags klinkende muziek maakt met wortels in de klassieke muziek.

In november verschijnt zijn nieuwe album ‘Contact’ (Sony Classical). Hiermee voltooit hij zijn solo piano-trilogie, waarvan het eerste deel ‘Merg’ in 2009 verscheen, gevolgd door ‘Pacman’ in 2013.

Van Nueten over de eerste single ‘Lento Pacifico’ van zijn nieuwe album:
“Lento Pacifico’ is voor mij persoonlijk een ’tegengif’ voor het feit dat de maatschappij steeds drukker en sneller gaat.
Overal zie je mensen klikken en swipen en vastgekluisterd zitten aan een scherm. Het lijkt steeds moeilijker om in het hier en nu te blijven.
De kunst is om het werk zo traag mogelijk te spelen, ga je daarin te ver dan verliest het alle samenhang en brokkelt het uit elkaar. Speel je het te snel dan wordt het vrij banaal.
Heel bewust heb ik in de partituur geen enkele aanwijzing over tempo, dynamiek of frasering gezet. Hoe het stuk uiteindelijk klinkt hangt af van ondermeer: de akoestiek van de ruimte, m’n hartslag, de klank van het instrument, de aard van de dag, het publiek…
Ik merk dat mensen het leuk vinden dat ze niet weten wat de volgende noot gaat zijn. Als uitvoerder weet ik dat wel, maar wanneer precies de volgende noot gaat komen weet ik evenmin: dat hangt af van bovenstaande parameters.”

Guy Van Nueten

december 08 2018

Details

Datum: 8 december 2018
Tijd: 20:15 - 21:45
Prijs: €12,50
Evenement Categorie:
Website: Bezoek de website van het evenement

Locatie

Piet Hein Eek

Halvemaanstraat 30 Eindhoven, 5651 BP Nederland

Telefoon:

040-2856610

Bezoek de website van de locatie

Organisator

shopify analytics